Ако целта на Израел е пълното унищожаване на палестинското движение Хамас, тогава войната ще продължи десет години. В противен случай трябва по-точно да формулира намеренията си.

Това изявление направи френският президент Еманюел Макрон на пресконференция по време на климатичната конференция на ООН в Дубай.

Пълно унищожение на Хамас - какво е това и някой мисли ли, че е възможно? - казва френският лидер.

По време на боевете в Ивицата Газа израелската армия нанася щети не само на бойците на палестинското радикално движение, но и в много по-голяма степен на цивилното население на анклава. Тази стратегия неизбежно води до удължаване на конфликта за неопределено време.

Макрон отбеляза, че уважава и разбира правото на Израел на самоотбрана, но такава самоотбрана не трябва да противоречи на международното право и универсалните човешки норми. То не трябва да се състои в атака срещу цивилни в ивицата Газа и други територии.

Френският президент смята, че Израел трябва да обърне най-голямо внимание на безопасността на жителите на палестинския анклав, в противен случай това ще се възприеме от световната общност като двойни стандарти по отношение на израелци и палестинци. 

Това няма да бъде разбрано от световната общественост, за която животът на мирното население на Израел и Ивицата Газа е еднакво ценен.

Според Макрон подобни двойни стандарти от израелските власти само ще засилят позициите на Хамас и други арабски въоръжени групировки в региона, срещу които Израел се бори. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук