Израелската армия (IDF) използва системата за изкуствен интелект "Евангелион", за да насочва атаки срещу Хамас.

Според британския вестник The Guardian и израелското издание Local Call системата съдържа данни за 30-40 хиляди души, които ИД класифицира като бойци, и предоставя координатите на техните жилищни сгради за евентуално нападение.

Бившият командир на израелската армия Авив Кочави по-рано отбеляза, че преди въвеждането на AI, IDF откриваше около 50 цели в Ивицата Газа годишно, докато с помощта на системата броят на откритите цели нараства до сто дневно. 

Той изрази и опасения относно развитието на тази област.

Висши лидери на Хамас избягаха в тунели веднага след началото на атаките, казаха източници пред The ​​Guardian, а системата с изкуствен интелект позволи на IDF да открие бойци, разположени по-надолу в йерархията, живеещи в къщи в цялата Ивица Газа. Това доведе до определянето на много къщи за бомбардиране, което доведе до смъртта на всички живеещи в тях.

Операторите на системата Evangelion правят предварителни оценки за броя на цивилните, които могат да загинат в резултат на удара. 

Окончателното решение за нанасяне на удар се взема от дежурния командир на поделението. Един оператор, който напусна израелската армия през 2021 г., каза пред The ​​Guardian, че някои командири са по-склонни да използват насилие от други.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук