Армията на Южна Корея и Съединените щати започна на 4 март своите пролетни учения с двойно по-голям брой войски в сравнение с миналата година. Това са съобщили официални лица, тъй като двамата съюзници се стремят да противодействат по-добре на нарастващите ядрени и ракетни заплахи на Северна Корея, предава Reuters.

Ученията Freedom Shield (Щит на свободата), насрочени за 4-14 март, идват в момент, когато Северна Корея продължава да развива ядрените си способности, като тества ракети и други оръжия. Ученията ще бъдат и първите, откакто през ноември Пхенян отмени междукорейското военно споразумение от 2018 г.

Военновъздушните сили на съюзниците също започнаха петдневните си годишни учения на батальонно ниво Ssangmae, съобщи Министерството на отбраната на Сеул в понеделник, пише "Фокус".

В ученията Freedom Shield ще участват два пъти повече военнослужещи от двете страни в сравнение с миналата година в 48 кръга на комбинирано полево обучение, включително въздушни нападения и въздушни удари, заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Ученията са насочени главно към неутрализиране на ядрените заплахи на Северна Корея, включително чрез "идентифициране и поразяване" на крилати ракети, за които Пхенян е посочил, че могат да носят ядрени бойни глави, заяви говорителят полковник Ли Сунг-джун.

Той добавя, че в летните учения ще бъде включен сценарий за ядрена атака.

Американски стратегически средства, като самолетоносач и бомбардировачи, биха могли да участват, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap. Силите на САЩ в Корея са заявили, че такива средства вероятно ще бъдат разположени в съответствие с досегашните практики, но са отказали подробности, позовавайки се на протокола за сигурност.

"Стратегически" е термин, който често се използва за описание на ядрените сили, допълва британската агенция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук