Израелските сили за отбрана са доставяли хуманитарна помощ в квартал Римал в град Газа, когато жителите са обградили конвоя от 30 камиона и са започнали да грабят.

"Десетки жители на Газа бяха ранени в резултат на бутане и стъпкване", заявиха от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Според източник от ЦАХАЛ след случилото се част от тълпата се приближила до военнослужещите, придружаващи конвоя, "по начин, който е застрашил техните сили, които са отговорили със стрелба."

Инцидентът е станал около 4:00 ч. сутринта на 29 февруари, малко след като камионите са преминали през армейски контролно-пропускателен пункт в централната част на Газа. Някои от камионите са успели да продължат на север и са попаднали под палестински обстрел.

Междувременно палестинците, които ограбили последния камион от конвоя, започнали да напредват към контролно-пропускателния пункт, където били разположени военнослужещите. Един офицер произвел предупредителни изстрели във въздуха, преди да стреля в краката на палестинците. Според разследване повечето от смъртните случаи са настъпили при стъпкване от тълпа или прегазване от камиони. Според първоначалните констатации 10 от стотината жертви, за които се съобщава, са били в резултат на израелска стрелба.

"Хамас" твърдят, че са убити 104 души, а 760 са ранени. Това не са данни, които могат да бъдат проверени от независими източници.

Терористичната групировка излезе с изявление, в което се казва, че инцидентът може да осуети надеждите за временно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. В отговор "Орден 9", израелско движение, което се противопоставя на доставките на хуманитарна помощ, обвини групировката за смъртните случаи.

"Докато се опитваме да спрем с телата си камионите с провизии и помощи за "Хамас", които държавата Израел избира да придвижва лениво, ставаме свидетели на жестока кампания за делегитимация в света", заяви движението.

"Освен че това е лъжа, която само отслабва Израел, клането, извършено днес от терористичната организация "Хамас" над граждани на Газа, е още едно доказателство, че една държава, която иска да живее, не трябва да прехвърля тези камиони, които осигуряват пространство за дишане и сила на убийствената групировка, която нанася вреда на цивилни. Тези, които искат да живеят, трябва да направят така, че никаква помощ да не преминава, докато не се върне и последният от отвлечените."

В продължение на седмици протестиращи, които скандират "Не хранете "Хамас", се опитват да нарушат работата на камионите с помощи.

За да заобиколи разграбването на хуманитарната помощ от "Хамас", влизаща в Газа през Рафах, Израел започна да насочва камионите през стария пропускателен пункт Карни директно към северната част на Газа.

Говорител на израелското правителство заяви, че случаите на загинали палестинци по време на разпределяне на хуманитарни помощи близо до град Газа днес са трагедия и каза, че по предварителна информация те са били причинени от шофьорите на камионите, транспортиращи пратките, които са се врязали в тълпата, предаде Ройтерс.

"В определен момент камионите били заобиколени от хора и шофьорите, които били цивилни от Газа, се врязали в множеството, като в резултат на това са загинали, доколкото знам, десетки хора", заяви говорителят пред репортери. "Очевидно това е трагедия, но ние все още не сме сигурни за конкретните подробности", добави той.

Когато хуманитарната колона от 30 камиона, подпомогната от ЦАХАЛ, е пристигнала, "хиляди жители на Газа са се втурнали към камионите", заяви армейският говорител Даниел Хагари във видеоизявление, публикувано снощи в социалната медия "Екс".

"Някои от тях са започнали ожесточено да блъскат и дори са стъпкали до смърт други жители на Газа, разграбвайки хуманитарните доставки", каза Хагари.
"В резултат на този злощастен случай десетки жители на Газа са били убити и ранени", допълни той.

Войниците на ЦАХАЛ просто са произвели предупредителни изстрели във въздуха, за да разпръснат тълпата. След това са се изтеглили, каза Хагари. 

Палестинският представител в ООН обвини израелските сили, че умишлено са убили жителите на Газа, наредили се на опашка за хуманитарна помощ, предаде ДПА.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук