„Хизбула“ обяви, че е изстреляла ракети и снаряди по два града в Северен Израел в отговор на ударите, при които предишния ден в Южен Ливан загинаха двама цивилни, на фона на засилващите се сблъсъци, предаде АФП.

От началото на войната в Ивицата Газа между Израел и ислямисткото движение Хамас мощната ливанска „Хизбула“ ежедневно атакува израелски военни позиции в подкрепа на палестинския си съюзник.

Израел извършва удари и целенасочени операции срещу служители на „Хизбула“.

В съобщение за пресата „Хизбула“ обяви, че е насочила атаките си към мохава (земеделско село) Горен, на близо четири километра от границата, "използвайки ракети Фалак", произведени в Иран.

Няколко часа по-рано шиитското движение обяви, че е изстреляло "залп от ракети тип "Катюша" по кибуца Ейлон, близо до Горен.

То твърди, че тези две операции са били "в отговор на израелските нападения срещу села и цивилни граждани, при последното от които са загинали двама възрастни хора - Хюсеин Хамдан и съпругата му Манар Абади" в Кафра.

Али Абас, местен спасител, потвърди, че двойката на седемдесет години е била убита при израелски удари по този град в Южен Ливан.

В средата на февруари лидерът на Хизбула Хасан Насрала се зарече, че ще накара Израел да плати "с кръв" за убитите цивилни в Ливан, след ударите, при които загинаха най-малко 15 души, включително 10 цивилни.

Проиранската партия, която обяви и четири други атаки срещу военни обекти, обикновено се цели в позиции на израелската армия в близост до границата.

От своя страна Израел все по-често се насочва към ливанската територия в дълбочина.

Според официалната ливанска информационна агенция ANI при ударите в Кафра са били ранени и 14 души.

В следобедните часове шиитското движение съобщи за смъртта на един от своите бойци от Кафра.

Размяната на огън доведе до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

От 7 октомври насам в Ливан са убити най-малко 287 души, повечето от които бойци на „Хизбула“ и съюзническите ѝ групировки, и около 44 цивилни.

От израелска страна, по данни на армията, са убити десет войници и шестима цивилни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук