Началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов е бил част от елитното подразделение "Отряд 2245“, обучавано от агенти на ЦРУ, съобщава американският вестник The New York Times.

Буданов е бил един от офицерите в звено, което е иззело руски дронове и комуникационно оборудване, така че техниците от ЦРУ да могат да ги пренастроят и да разбият системите им за криптиране.

"Генерал Буданов беше изгряваща звезда в "Отряд 2245“. Той беше известен с дръзки операции зад вражеските линии и имаше дълбоки връзки с ЦРУ. Агенцията го обучи и също така предприе изключителната стъпка да го изпрати в Националния военен медицински център "Уолтър Рийд“ в Мериленд за рехабилитация след раняването му в дясната ръка по време на боевете в Донбас“, поясняват от редакцията, пише "Фокус".

В хода на една от операциите Буданов, облечен в руска униформа, е ръководил десант на контролирания от руските сили Крим, прехвърляйки украински войници на надуваеми лодки през тесен залив.

На полуострова украинските бойци са били посрещнати от елитно руско подразделение. По време на битката силите на Москва понасят загуби - сред загиналите е и син на руски генерал. След това украинската група се оттегля към бреговата линия и плава няколко часа към контролираната от Украйна територия.

Партньорството с военните на Киев било толкова успешно, че ЦРУ искало да го повтори с други европейски разузнавателни агенции, фокусирани върху противодействието на Русия, пише вестникът.

В статията The New York Times разкрива и редица други подробности за дългосрочното сътрудничество между САЩ и Украйна в областта на разузнаването. Според текста по границата на Украйна с Русия са били изградени 12 секретни съоръжения. Освен това американското разузнаване е оборудвало частично подземна военна база, определена като "таен нервен център на украинските въоръжени сили“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук