„Срещата на върха за глобалния мир“ в Швейцария не помогна за укрепването на мира, по-ефективен начин да се помогне на Украйна остава подкрепата на нейната армия и икономика.

Това пише за Neue Zürcher Zeitung журналистът и политолог Андреас Рюеш. Според него Швейцария е постигнала организационен успех - срещата на върха, на която са присъствали представители на почти половината държави по света, е преминала без опасни инциденти и открити спорове между делегациите.

В същото време на срещата не се появиха нови модели за постигане на мир. В заключителната декларация "неясно" се споменава, че Русия трябва да участва в този процес, но Путин вече каза, че ще преговаря само ако Украйна му даде четири региона.

Още през февруари миналата година 141 държави подкрепиха резолюцията на Общото събрание на ООН, призоваваща за незабавно изтегляне на руските войски от Украйна. Сега 80 държави са подписали „значително по-слаб текст“, а формулировката „агресия на Русия срещу Украйна“ е отпаднала от първоначалния проект.

„Трябва обаче да се приветства, че срещата на върха ясно призна териториалната цялост на Украйна като основа за бъдещ мир. Следователно токсичното търсене на териториални компромиси, решение, основано на принципа „земя срещу мир“, няма шанс. “, се казва в статията.

Сериозен провал журналистът нарича и отсъствието на висши представители на Бразилия, Южна Африка и Индия, чиито делегации отхвърлиха окончателната декларация. И американският президент Джо Байдън остави събитието без „очакваната тежест“.

56 държави изразиха пълната си готовност да участват в събитието със свой държавен или правителствен глава, 40 от тях принадлежат към западния демократичен свят. С изключение на Аржентина и Кения, останалите 16 страни не бяха представени от политически тежки играчи.

Кои страни не подкрепиха ДЕКЛАРАЦИЯТА от срещата в Швейцария

Журналистът отбелязва, че за западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски страни на „мирната страна“ и това е повлияно и от позицията на Китай.

Авторът на статията е убеден, че подобна дипломация не е идеалният път към мира, по-правилно би било Украйна да се засили военно и икономически.

„Затова всеки, който се грижи за сигурността на Европа, трябва да направи много повече, отколкото е направено досега. Това важи и за Швейцария. Би било грешка да вярваме, че страната ни е постигнала целта си с помощта на такава престижна дипломация и вече може да бъде спокойна“, добавя той.

Превод и редакция: БЛИЦ