Американските военни, противно на твърденията на техните дипломати, се оказаха изключително разтревожени от ученията на кораби на руския Северен флот в Карибско море.

Припомняме, че в тях участват фрегатата „Адмирал Горшков“, танкер, влекач, както и атомната подводница „Казан“ от проекта „Ясен-М“.

Сега районът, в който руският флот провежда своите учения, се наблюдава активно от американски самолети.

В патрулирането участват самолети за борба с подводници P-8A Poseidon, както и хеликоптери и безпилотни летателни апарати за оптико-електронно, радарно и електронно разузнаване на ВВС на САЩ.

Сега в западните социални мрежи набира популярност видео, което уж демонстрира реакцията на Пентагона на ученията на руския флот.

От публикуваното видео следва, че САЩ дори са вдигнали във въздуха самолет B-2 Spirit, направен по стелт технология.

Малко преди началото на руските учения Вашингтон заяви, че не им придава особено значение и не ги смята за заплаха за националната сигурност на САЩ. Но, меко казано, нервната реакция на американските военни говори за обратното.

Да добавим, че Москва вече заяви, че ученията на корабите на Северния флот и посещенията им в Куба и Венецуела са отговор на военните маневри на корабите на НАТО в Балтийско море.

Трябва да се отбележи, че ученията на руския Северен флот край бреговете на Куба бяха първите подобни маневри в Карибско море от 2019 г. насам.