Британското списание The Economist съобщава, че на Израел остават няколко седмици, за да завърши мисията си в ивицата Газа, поради потенциалното оттегляне на САЩ от подкрепата за операцията. 

Изминаха девет седмици от началото на бомбардировките над Газа и шест седмици наземни операции. Според изданието израелските инициативи изглеждат безобещаващи, въпреки засилването на военните действия.

Израел засили операциите си, разполагайки пълна въздушнодесантна дивизия около Хан Юнис в южната част на Газа, докато бронираните дивизии действат в северната част на опустошения град. 

Въпреки това има съмнения относно успеха на операцията и израелското общество настоява лидерите му да потвърдят окончателната победа.

От избухването на военните действия израелските генерали твърдят, че успехът ще изисква месеци на интензивни операции. Въпреки това, след повече от два месеца, те все още очакват много месеци работа, докато времето може да е ограничено.

Списанието отбелязва, че високото ниво на цивилни смъртни случаи вече е подкопало международната подкрепа за израелската операция. САЩ, ключов съюзник на Израел, се колебаят в подкрепата си. 

Американски и израелски официални лица публично отрекоха администрацията на Байдън да е определила някакъв график за прекратяване на атаката, но се появяват съобщения, че САЩ може да поискат прекратяване на военните действия в началото на новата година.

Ако Вашингтон наистина поиска прекратяване на военните действия, израелските бомбардировки над Газа може да свършат, но израелската армия вероятно ще продължи по-малко интензивна кампания, използвайки мобилни сухопътни сили.

При такъв сценарий Хамас ще запази контрола върху части от ивицата Газа и Израел няма да може да постигне основната си цел да унищожи Хамас. война

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук