Европа не е готова за война с Русия и може да бъде „отмита“ точно както Свещената Римска империя беше унищожена от Наполеон, каза Сьонке Найцел, професор по военна история в университета в Потсдам, цитиран от The Times.

Изданието го нарича "водещият академичен авторитет по съвременните германски военни сили". На конференция на високо ниво в областта на отбраната в Берлин няколко германски генерали също предположиха, че НАТО може да не успее да спечели „първата битка“ в случай на агресия в Източна Европа, тъй като ще се затрудни да премести достатъчно войски и оборудване достатъчно бързо.

Нейцел нарече европейската логистика „кошмар“ и каза, че Германия се нуждае от поне 15 години, за да се подготви за война. „Абсолютно ясно е: ако нашите въоръжени сили ще се бият, те ще умрат без дронове, без противовъздушна отбрана, без достатъчно доставки.

Достатъчно ясно ли е нашето послание [към германските лидери]? Те ще умрат и това е ваша отговорност“, каза той на Берлинската конференция по сигурността.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук