Завзетият от руснаците Крим ще бъде по-лесен за отвоюване, отколкото Донбас. Трудната част е свързана с местните хора, а не с територията, смята Зеленски.

„Може да се случи да върнем териториите по-рано, отколкото тези хора. Например, ако вземем Донбас, хората живеят там от 10 години в друго пространство и това е дълъг процес.

Може да е различно. Мисля, че с Донбас е по-трудно. Веднъж партньорите ми казаха: ще ви бъде почти невъзможно да върнете Крим и ще бъде много трудно да върнете Донбас.

А според мен, ако говорим за хора, териториите ще бъдат възвърнати с хората, ако хората не го искат, ще бъде много трудно“, казва президентът Владимир Зеленски по време на разговор със студенти от Николаев, информира "УНИАН".

Основният проблем са трудностите с менталното завръщане на жителите на Донбас. През последните 10 години в района продължаваха бойните действия и оттам минаваше линията на съприкосновение. Според президента там сепаратизмът е широко разпространен.

"Връзката е ясна. И дори сега, когато Русия воюва срещу нас, най-твърдите сепаратисти стоят, руснаците бягат, а тези стоят. Това също говори нещо. А в Крим не е имало военни действия, така че мисля, че за Крим ще има много добро бъдещо завръщане.

Донбас също го чака, но ще е много трудно, защото по-голямата част от тази територия беше завзета и милитаризирана максимално. Най-важното за нас е да се съхраним. Какво имаме, всичко със сигурност ще се възвърне“, казва още държавният глава.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук