Главният главнокомандващ на НАТО не вярва, че руската армия е разположила достатъчно войски, за да направи стратегически пробив в района около Харков в Североизточна Украйна, съобщава "Ройтерс".

Генерал Кристофър Каволи, върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, е уверен, че украинските сили ще задържат позициите си в региона.

През миналата седмица Русия отвори нов фронт във войната в Украйна, когато малки групи високомобилни единици нахлуха бързо през границата в района на Харков, принуждавайки Украйна да насочи войски от други области.

"Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив", каза Каволи на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел след среща на военни началници от целия трансатлантически алианс.

- Нещо повече, те нямат уменията и способността да го направят, да действат в необходимия мащаб, за да използват всеки пробив за стратегическо предимство, добави той. Те наистина имат способността да напредват на местно ниво и са направили част от това. Също така имат и загуби", казва Каволи, цитиран от "Ройтерс" и "Нюз бг".

Той не даде никакви данни за броя на войските, които Русия е разположила в района.

Адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО, каза на пресконференцията, че очаква "сериозни подобрения" скоро в количеството боеприпаси, които украинските сили ще получат.

Руските сили превъзхождат украинските войски понякога в съотношение 10 към едно, според официални лица.

Недостигът на боеприпаси в Украйна се дължи отчасти на продължилото месеци забавяне на получаването на пакета от военна помощ за Украйна чрез Конгреса на САЩ.

Каволи каза, че съюзниците на Украйна сега доставят "огромни количества" боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и "значителни количества" бронирани превозни средства, които ще помогнат за борбата с настъплението към Харков.

"Аз съм в много близък контакт с нашите украински колеги. И съм уверен, че те ще издържат линията", каза той.