Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза, че ядрената заплаха на руския президент Владимир Путин в момента е просто "психологическо сплашване", пише "Политико".

Путин отправи предупреждението в четвъртък, тъй като френският президент Еманюел Макрон застана зад посланието си, че Западът не може да изключи изпращането на войски, за да помогне на Украйна да отблъсне пълномащабната инвазия на Путин. "Това наистина създава опасност от конфликт с ядрени оръжия", каза Путин.

Джоана характеризира дрънкането с ядрено оръжие на Путин като "дискурс, който се задълбочава в логиката на психологическото сплашване, а не в реални намерения", в интервю за испанския вестник El País, публикувано в петък.

Той добави: "Не виждаме никаква непосредствена заплаха Русия да използва тези оръжия. Но тези изявления сами по себе си са много опасни, защото подкопават доверието. Русия знае последствията от предприемането на такава стъпка".

Джоана, който може да се оттегли по-късно тази година, за да участва в президентските избори в Румъния през септември, също каза, че НАТО ще "продължи да гарантира, че подкрепяме Украйна и избягваме ескалацията с Русия".

Относно предложението на Макрон за разполагане на войски в Украйна, той каза: "Ние напълно уважаваме правото на нашите съюзници да представят нови идеи на масата. Но ние в НАТО нямаме намерение или планове да разполагаме войски в Украйна."

Джоана изрази надежда, че Алиансът ще остане силен дори ако настроеният към НАТО Доналд Тръмп спечели президентския пост на САЩ този ноември.

"Както републиканците, така и демократите разбират много добре много сложната конкуренция с Китай, Русия, Иран и Северна Корея. САЩ ще се нуждаят от всички свои съюзници в Европа и останалия свят", каза Джоана.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук