Летящите автомобили са мечта от десетилетия, но най-накрая се смята, че научната фантастика става реалност.

Първият полет продължи 35 минути.

Тази седмица прототип на летяща кола завърши 35-минутен полет между две летища, кацна, след това се трансформира и излезе на пътя.
 


Той е разработен от Klein Vision и представлява "летяща кола".

Двигателят е на BMW и работи на бензин.

Той има малки крила, които се сгъват и прибират в колата, когато дойде време за шофиране по пътя. Този полет, който се проведе между летището в Нитра и Братислава в Словакия, беше извършен от „създателя на„ летящата кола ”, професор Стефан Клайн.

Този полет започва нова ера на двуизмерни транспортни средства. Отваря се нова категория транспорт - каза професор Клайн след полета.

Антон Зейц, съосновател на Klein Vision, добави:

„Летящата кола вече не е само доказателство за концепция; „Летейки на 2500 метра със скорост 170 км/ч, научната фантастика се превърна в реалност.“

Колата може да превозва двама души с общо тегло 200 кг и досега е летяла 40 часа. Производството на прототипа на AirCars струва по-малко от два милиона паунда.

Той се трансформира от самолет в кола за по -малко от три минути.
 


В противен случай, преди да видите „AirCars“ в автосалоните по света, превозното средство ще трябва да премине всякакви тестове и сертификати.

И разбира се, всеки, който го купи, ще трябва да има пилотска и шофьорска книжка. Все пак това е вълнуваща перспектива.

Д -р Стивън Райт, старши изследовател в областта на самолетите от Университета на Западна Англия, каза пред Би Би Си:

Всеки може да направи самолет, но трикът е да се направи такъв, който лети, лети и лети повече от милион часа, с човека зад волана, без инциденти. Нямам търпение да видя документи, които казват, че това е безопасно за летене и продажба.

Превод: БЛИЦ