В началото на 20-ти век, тютюневата компания “Галахер” публикувала 100 картички под названието “Как се прави това”. В картичките били събрани трикове и хитрости от ежедневието през 1910 година. Джордж Aрентс направил от тях колекция, която по-късно подарил на библиотеката в Ню Йорк. Интересното е, че голяма част от тези неща могат да бъдат полезни и 100 години по-късно. Времето няма власт над някои неща!

Хитрости в кухнята и дома, които улесняват живота и спестяват много нерви, а понякога и средства. Кой не би се възползвал от тях!?

Причината, поради която хората поставяли огледало под завивките, е гениална.

Тези древни знания и хитрости днес са все още актуални!

 

 

Как да се съживят отрязани цветя
За да съживите цветята, които вече са увехнали, натопете стъблата им в гореща вода и ги оставете там до тогава, докато водата се охлади. През това време цветята ще се съживят. След това, краищата на стъблата трябва да бъдат отрязани, а цветята, както обикновено, се поставят в студена вода.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

 

Как се мият бутилки
За да се измие бутилката отвътре, разклатете я с вода и малко количество пясък. След това я изплакнете с вода и я подсушете.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

 

Как да премахнете мастило от кърпичка
Всяка памучна кърпичка може да има нещастието да бъде оцветена с мастило. Когато това се случи, веднага натопете кърпичката в мляко и я оставете там. След известно време ще забележите как петната от мастило постепенно избледняват.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

 

Как да се открие влага в леглото
За откриване на влага в леглото и за да предпазите себе си от опасности за вашето здраве, поставете малко огледало между чаршафите. Оставете го там в продължение на няколко минути. Ако по огледалото се появят дори малки признаци на помътняване, когато го извадите, по-добре е повече да не спите в това легло.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да спрете коня, когато се движи
Не се опитвайте да надбягате коня. Бягайте до него и хванете с една ръка стремето, което е в близост до вас. Опитайте се да стоите колкото се може по-далеч от коня, така че да не ви нарани неволно. Със свободната си ръка хванете юздите и спрете коня. Не скачайте, не размахвайте ръцете си и не крещете. Това само ще изплаши коня.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

 

Как се варят пукнати яйца
За да сварите напукано сурово яйце, така че съдържанието му да не излезе навън, използвайте малко количество оцет, който трябва да добавите към водата, преди да сложите яйцето да ври. Чудесна извадка от набора хитрости на компанията “Галахер”.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да се провери маслото
Един добър начин да се провери маслото е показан на картинката. Намажете парче хартийка с подозрителното масло и го запалете. Чистото масло ще даде хубав фин аромат. Маргаринът ще има силен и неприятен мирис.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да извадите забило се трънче или тресчица
Винаги е много болезнено да се отстрани забило се трънче на ръката. Най-добрият начин да се отървете от него е като налеете гореща вода в шише с широко гърло почти до ръба и силно притиснете със засегнатото място от ръката гърлото на бутилката. Кожата леко ще се засмуче навътре, а парата постепенно ще изтегли трънчето от ръката ви.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как се лекуват навяхвания
Повдигнете навехнатата става и я увийте в бинт, напоен със студена вода. На картината е показано как да се държи превръзката постоянно влажна. По този начин, няма да е нужно непрекъснато да я сменяте. Каната с вода трябва да се постави по-високо от увредения крайник, оставяйки единия край на бинта потопен в нея, а другият да се увие около засегнатата става. Масаж със зехтин или други течни мазила също може да помогне при навяхване.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да се носят тежки кани
Снимката показва как най-добре се носят тежки кани. Правилният начин е показан от дясната страна. Така не се позволява на теглото да наклони каната и да се изсипе съдържанието й на пода.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да се разделят заклещени една в друга чаши
Когато две чаши се заклещят една в друга е много лесно да ги счупим и да се нараним в опита си да ги разделим. Най-добрият начин е да налеем студена вода в горната чаша, а дъното на долната да потопим в гореща. Чашите веднага ще се разделят.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да запалим клечка кибрит, когато духа вятър
Проблемът със запалването на клечка кибрит, когато духа вятър може лесно да бъде решен, като издялкаме малки парченца от клечката откъм главата й, както е показано на снимката. Тези стърготини веднага разгарят огъня, а пламъкът става по-силен.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Съвет за варене на картофи
За да приготвите картофите сухи и ронливи, добавете към водата по време на варенето щипка сол и щипка захар. Когато картофите са готови, излейте водата и поставите тенджерата обратно на котлона, като непрекъсанто я разтръсквате, контролирайки сушенето на картофите.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да се нареже хляба на тънки филийки
Да нарежете на тънки филийки пресен хляб ще бъде лесно, ако натопите преди това ножа в гореща вода и бързо го подсушите. Със затопления нож ще е лесно да нарежете пресния хляб на тънки филийки.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да си направим поилка за пиленца
Това лесно може да се направи с помощта на бутилка от вино, привързана с тел за дърво, както е показано на снимката. Бутилката се обрща с главата надолу, като разстоянието между гърлото й и дъното на чинийката трябва да е около 1.27 cm.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да се определи дали е пресен омарът
Ако се съмнявате в свежестта на омара, просто дръпнете опашката му, както е показано на снимката. Ако опашката се връща в първоначалното си положение с едно кликване – омарът е пресен. Ако не, можете да бъдете сигурни, че омарът е сварен преди няколко дни.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да си направим пожарогасител
Разтворете половин килограм сол и четвърт килограм амоняк в 2 литра вода и разделете сместа в двулитрови бутилки с тесни гърла. По време на пожар, хвърлете необходимия брой бутилки в огъня и сериозните поражения могат да бъдат избегнати.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето

Как да съхраните ценни вази
Предприемайки тези мерки, ще бъде много лесно да съхраните скъпите вази. Частично напълнете вазата с пясък, което ще я направи по-стабилна, формирайки центъра на тежестта на дъното. Този метод е особено добър за вазите с тясно дъно.

Брилянтни хитрости от началото на ХХ век неподвластни на времето