Покрай основните стоки - обект на контрабанда и фалшификация, през последните няколко години се присъедини и обичайният за трапезата зехтин. Скокът на цената му само за година с над 100% го превърна в „течно злато“ и все повече наши сънародници се включват в измамни схеми с него.

Към днешна дата един литър франко производител се продава на едро при цена от 10 евро за литър, което го превръща и в една от най-скъпите хранителни съставки.

Все повече мошеници обаче прибягват до друг трик. Това е фалшификацията на маслиновото масло. Това става, като към зехтина се прибавят евтини заместители -  олио, шарлан и други масла. Често го смесват и с евтин горещо пресован, наричан "зехтин за бедни".

Характерният зеленикав цвят се докарва с хранителни багрила.

Освен проверката на етикета и печата за качество, има и един прост трик, с който ментето лесно може да се разпознае.

Какво да направите, за да разпознаете качествения зехтин, вижте в jenata.blitz.bg.