10 храни, които запазват интелигентността и здравето на мозъка
Предишни изследвания откриха, че концентрацията и състоянието на лутеина в индивида е свързано с когнитивната му форма по протежение на живота
Лутеинът е жълт пигмент и естествено срещан каротеноид, който се произвежда от някои растения.
Той може да бъде извлечен от зелените листни зеленчуци, къдравото зеле и особено цветята турти. Намира се в най-големи количества в:
- Спанака
- Къдравото зеле
- Броколите
- Зелето
- Жълтите моркови
- Мангото
- Портокала
- Папаята
- Червените или зелените чушки
- Жълтъците на яйцата
- Животинските мазнини (когато животните са консумирали растения, съдържащи лутеин)
“Лутеинът се акумулира в мозъка и се отлага в мембраните на клетките, където играе неврозащитна роля.
Предишни изследвания откриха, че концентрацията и състоянието на лутеина в индивида е свързано с когнитивната му форма по протежение на живота.
Изследванията също са открили, че лутеинът се акумулира в сивото вещество на тези региони в мозъка, които отговарят за запазването на мозъчната функция при здравословното функциониране на мозъка,” обяснява д-р Марта Замрозиевич, водещият учен на изследването.
Нейният екип е анализирал ефекта на лутеина върху когнитивната функция на 122 здрави възрастни между 65 и 75 години.
Последвайте ни
0 Коментара: