Простатната жлеза е част от мъжката полова система и понякога разговорите за нея са нежелани. Част от мъжете смятат споделянето на информация за проблеми с простатата за табу, защото я свързват със своята потентност. Истината е, че дори мъже с активен сексуален живот могат да имат заболявания на простатата. 
С напредването на годините тя започва да предизвиква неприятни симптоми и създава затруднения в уринирането. Две основни заболявания засягат мъжете в напреднала възраст - доброкачествено простатно увеличение и рак на простатната жлеза. Учените смятат, че основните сериозни предпоставки са възрастта и генетичната предразположеност. Твърди се също, че простатитът, като хронично възпаление създава предпоставки за развитие на карцином, но за това няма категорични доказателства.

Доброкачествено увеличената простата може да доведе до остра задръжка /ретенция/ на урина, което е спешно състояние. Поставянето на катетър е наложително в такива ситуации, а за дългосрочно решаване на проблема обикновено се прибягва до хирургия.

Съврeменната медицина лекува доброкачествено увеличената простатна жлеза с лазер. Единственото място в България, където се работи както с прочутия Зелен лазер, така и с немски тулиум лазер, е столичната “Хил клиник”. 

Какви са предимствата на Зеления лазер и на Тулиум лазера четете в най-полезния сайт Zdrave.to