Белтъчините (или протеините, както преди време ги нарича Берцелиус от латинската дума proteus, което означава – първи, стоящи начело) са едни от най-важните съставки на човешката храна. Те влияят върху нормалното функциониране на организма и ползата от тях е неоценима. Нужни са, за да бъдат костите здрави,  поддържат оптимално тегло и да придават красив релеф на тялото.
Медиците съветват да се употребяват  75 грама в денонощието. Много протеини се съдържат в пилешкото, телешкото и говеждото месо, в морските дарове, яйцата и бобовите растения, в орехите, в млечните продукти, носят не по-малка полза от месните.

Кои са полезните свойства на белтъчините?

Първо. Помагат на мозъка да съхрани концентрацията и необходимото ниво на активност . Затова са изключително важни в периоди на умствено натоварване и в режим на много задачи едновременно.

Второ. В млечните протеини се съдържат осем важни аминокиселини.

Трето. Протеините са необходими за здрави нокти и коси, които при липсата им стават трошливи.

Останалите 4 полезни свойства четете на най-интересния здравен сайт Zdrave.to