Ботулизмът може да ни убие: Кои са най-опасните продукти
Лекар отбеляза, че опасността от ботулизма, наред с други неща, е, че е почти невъзможно да се види или помирише
Ботулизмът е сериозно заболяване, причинено от „ботулинови невротоксини“. При определени условия тези токсини се произвеждат в храните или фуражите за животни най-често от бактерии от вида Clostridium botulinum и след това се поглъщат с храната или фуража.
Походката издава колко години ще живеем
Лекар отбеляза, че опасността от ботулизма, наред с други неща, е, че е почти невъзможно да се види или помирише.
"Външният вид, вкусът или миризмата на продукта може да са напълно нормални, дори и да е замърсен. Някои признаци, като подуване на кутиите или странна миризма, може да предупредят за наличието на Clostridium botulinum, но липсата им не гарантира безопасността на продукта“, каза .
Тя каза, че симптомите на заболяването обикновено се появяват между 12 и 36 часа след отравянето. Това може да включва слабост, затруднено дишане и преглъщане, двойно виждане, сухота в устата и мускулна парализа.
Кои са най-опасните продукти от гледна точка на ботулизъм, виж в zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: