Британска диетоложка е на мнение, че свинската мас е по-полезна от маслото, съобщава "Дейли мейл". Това е така, защото тя съдържа мононенаситени мазнини.
Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите. Затова е добре купувачите да четат етикетите, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.

И това е интересно: Само 1 лъжица и за 5 минути ще премахнете от червата си всички гадости - Четете още на най-полезния здравен сайт Zdrave.to

В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят. Маста, която е традиционен продукт, изпадна в немилост през 50-те години на миналия век.

Любопитно четиво - Учени от Кения: Спрете да ядете това и незабавно ще се отървете от хроничната болка 

Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания. Освен това тя е по-калорична - съдържа 20 процента повече калории от маслото. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D - с 50 процента повече от маслото.