Ние знаем, че някой е болен от рак, но всеки път мислим, че това няма да се случи точно на нас. Но нали тези, които са се разболели, вероятно са мислели по същия начин. Много е важно да се вслушате в организма си и при първите признаци на заболяването да се обърнете към лекар. 

ОБЩИ СИМПТОМИ НА РАК

Нисък хемоглобин 
Хемоглобинът е протеин в кръвта, който носи кислород към органите. Силното понижаване на хемоглобина може да е признак на онкология. Ако сте си правили анализ на кръвта, значи е имало някаква причина, но на нейния фон лекарят може да не отдаде голямо значение на нивото на хемоглобина, така че вие сами трябва да сте нащрек. Ако забележите, че индексът на хемоглобина е само 70-80 единици, консултирайте се с онколог.

Болка
Всяка болка има своя собствена причина. Например, гърбът най-често боли в резултат на непривично или неправилно физическо натоварване. Например, посетител на фитнес клуб е решил да спести пари от треньора, прави упражненията самостоятелно, но в неправилна поза. Но ако болката е възникнала без причина, не преминава дълго време и не се премахва с хапчета, е добре да се потърси мнението на лекар.

Останалите 4 общи и 4 местни симптома на рак четете в Zdrave.to