Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават възможност за пълно излекуване. Това отчетоха водещи специалисти в областта на хематологията на научна конференция в Пловдив, предава БНТ.

"Ракът не е присъда" е мотото и на благотворителния крос, който ще се проведе утре в града като част от националната информационна кампания.

Все повече пациенти с онкологични заболявания на кръвта успяват да се преборят с тежките диагнози благодарение на новостите в лечението - чрез таргетни, имунни и генни терапии.

Многото бенки - симптом за синдром на диспластичните невуси

"В областта на хроничната миелоидна левкимия, където вече говорим при спазване на определени индикации за спиране на лечението, т.е. вече говорим не само за лечение на нашите онкохематологични пациенти, а за излекуване", каза проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология.

В четири центъра в страната активно се прилага трансплантация на стволови клетки. В Пловдив за три години трансплантираните пациенти са 88. Най-често това са хора с миеломна болест или лимфом - Хочкинов или Нехочкинов.

"Успяваме да удължим живота на пациенти, които подлежат на трансплантация, част от тях да излекуваме напълно и ги проследяваме във времето. Към момента резултатът от трансплантациите отговаря на световните стандарти", каза доц. Емил Спасов, хематолог.

Д-р Ангел Каяджиев: Очите показват всички болести

Превенцията е много важна, не спират да повтарят активистите от сдружение "Спри рака". 

"Трябва да сме активни, активни като отношение към болестта, като информираност, активни като физика, физическо натоварване, активни като здравословно хранене, трябва да спрем да се тъпчем с вредни храни", казва Росица Касабова от сдружение "Спри рака": .

Всички медикаменти в новите терапии за здравноосигурените лица се поемат от касата.