Доц. Любомир Киров е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, преподавател във Факултета по медицина на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и национален консултант по обща медицина. В най-подходящото време за ваксинация доц. Киров обясни пред "ДОКТОР" колко тежки са усложенията от грипа и как може да ги избегнем.

- Доц. Киров, продължава ли грипът да е сериозен здравословен проблем в днешно време?
- Сезонният грип е остра инфекция, която се предизвиква от грипни вируси А, В и С, но сериозни проблеми ни създават само А и В. В световен мащаб всяка година боледуват между 5 и 10% от възрастните и 20 - 30% от децата. Грипът може да доведе до хоспитализация и смъртен изход, особено при малките деца, възрастните над 65 г. и хронично болните. Около 3 до 5 милиона души по света изкарват тежък грип и всяка година има между 250 000 до 500 000 смъртни случая. В България респираторните инфекции, между които и грипът, вземат 2000 жертви годишно. Това са повече починали българи, отколкото годишно умират в катастрофи по пътищата.  В Европейския съюз смъртността от грип е 40 000 души. Въпросът е защо трябва да умират толкова много хора от инфекция, която може да бъде предотвратена с една ваксина и манипулация, която дори не е скъпа.
 
- Кои са рисковите групи, които непременно трябва да се ваксинират?
- Всеки четвърти в Европа е в рисковите групи, а в България - всеки пети. Това са децата, бременните, хората с наднормено тегло, пациентите с хронични заболявания. Често ме питат, ако са със сърдечносъдово, бъбречно или белодробно заболяване, дали да си правят противогрипна ваксина. Да, трябва да се направи, защото когато заболее от грип, такъв пациент няма защита като здравия човек. И здравият може да получи усложнения от грип, а за хронично болния, който по принцип е увреден, съществува и риск за живота. 

Какви мерки може да вземем срещу грипа - четете съветите на доц. Любомир Киров в най-полезния здравен сайт Zdrave.to