Когато страдате от хормонални проблеми, допустимо е да започнете да дебелеете, да се чувствате уморени и състарени.

Възможно е да имате проблеми с концентрацията и да не се справяте добре със стреса.


И това е интересно: Имате ли космати зърна? Обърнете сериозно внимание, опасно е

Ако напоследък имате такива оплаквания, съветваме да проследите нивото на 5 хормона:

1. Инсулин

Инсулинът обикновено е свързан с диабета, но освен това може да повлияе цялото тяло, провокирайки покачване на килограмите, летаргия, липса на сън, раздразнителност и т.н.

2. Кортизол

Нивото на този хормон е най-високо сутрин, след това започва да намалява в течение на деня.

Когато в тялото има прекалено много кортизол, усещате глад, тревога и желаете да спите.

3. Грелин

Винаги ли усещате глад, след като сте се нахранили обилно? Може да се дължи на този хормон на глада, който може да извън контрол, след като страдате от недоспиване. Грелинът освен това води до натрупване на мазнини в тялото.

4. Лептин

Често го наричат „хормона на ситостта“. Той регулира апетита и енергията. След като недоспивате, започва да излиза извън контрол. Съветваме да се постараете сънят ви да е непрекъснат и пълноценен. Внимание: твърде много лептин в кръвта може да доведе до проблем.

5. Адипонектин

Колкото повече адипонектин има в тялото, толкоз повече мазнини ще горите. Колкото повече мазнини имате, толкова по-ниско е нивото на адипонектина. Магнезият е важен за този хормон, затова консумирайте тъмни зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки, семена и риба.

Балансирайте хормоните по естествен начин

Много хора вярват, че хормоните биха могли да се балансират чрез хапчета, инжекции или други лекарствени препарати. Понякога се нуждаете само от промяна в начина на живот. Храна, ежедневни навици, управление на стреса – те са най-важни.

Започнете с основно прочистване на хранителното меню – не консумирайте преработени храни. Когато имате проблем с нивото на захарта и кортизола, препоръчително е да избягвате кофеина.

Същото е и с тренировките. Йогата понижава нивото на кортизола. Може и на вас да ви помогне.

Когато става дума за контролиране на хормоните, бихте могли да пробвате с дълбоко дишане. Когато го практикувате, вдишвате кислород и издишвате въглероден диоксид. Той стимулира производството на хормони, които се борят със стреса. Като резултат ставате по-спокойни и по-фокусирани.

Дълбокото дишане може да ви зареди и с енергия. Медитирайте, молете се, практикувайте повтарянето на мантри и т.н. Всичко това се отразява положително. Добре е и да въведете няколко промени в начина на живот. Така ще се почувствате по-добре.