Германската и международната общности с все по-голяма тревога следят поведението на Ангела Меркел пред публика: главата на правителството на Германия се тресе пред очите на целия свят. С течение на времето въпросните пристъпи стават все по-сериозни. На въпросите за своите здраве Меркел отговаря, че причини за безпокойство няма. Но повтарящите се пристъпи - най-малко три в рамките на три седмици - поставят това под съмнение. Преследващите канцлера тремори са симптом на цял букет сериозни болести. 

"Справям се", шепнеше Ангела, когато се разтресе последния път - на 10 юли, по време на церемонията по посрещането на премиера на Финландия. Казаното, естествено, не бе чуто: фразата бе разшифрована по движението на устните - немско радио потърси за това немски специалист. Засега, както виждаме, Меркел успява в едно: да скрие името на своя недъг. 

Първият пристъп, случил се на 18 юни, когато Меркел приемаше президента на Украйна Зеленски, канцлерът обясни с обезводняване. Версията изглеждаше правдоподобна: церемонията се провеждаше навън, а в онзи ден в Германия наистина бе доста топло. Но следващият пристъп, случил се след 9 дни в президентския дворец - канцлерът присъстваше на церемония по назначаването на новия министър на правосъдието, вече нямаше как да бъде обяснен с времето навън. 

Беше пояснено, че това е остатъчно последствие от отминалата криза. Тоест, тече период на възстановяване, който все още не е приключил напълно. "Но напредък има", увери Меркел и предупреди, че на нея ще ѝ се наложи да поживее "с това още известно време". 

Третият път обяснения нямаше. Канцлерът просто каза, че с нея всичко "е добре". Въпреки това своя следващ гост, премиерът на Дания Мете Фредериксен, тя посрещна седейки. Немислимо нарушение на протокола! Музикантите от военния оркестър, изпълняващи химна на двете страни, "смутено гледаха към двете дами, седящи на почетните столове", описва ситуацията немският Bild. "На датчанката, непринудено кръстосала крака, и на крайно напрегнатата шефка на немското правителство. С лявата си ръка тя стискаше дясната, сякаш се опитваше да я усмири. Това изглеждаше зле. При това Меркел седеше неподвижно, не трепереше, а това към днешен ден си е новост", пише още изданието. 

Картината се допълваше от предаваните от журналистите разговори между присъстващите - полицаи, телохранители, служители на ведомството на канцлера, офицери от бундесвера: "Не може да бъде! ... Такова нещо никога не се е случвало... Наистина ли тя е толкова зле?". 

Междувременно лекарите излагат хипотези. Треморът е признак за много болести, включително и доста сериозни. Такива, като Паркинсон и множествена склероза. Но Уве Янке, ръководител на клиниката по неврология и клинична неврофизиология (Германия) смята, че нещата не са чак толкова зле. Изучавайки кадрите, демонстриращи пристъпите на Меркел, лекарят е достигнал до извода, че става дума за ортостатичен тремор - много рядък, но относително безобиден недъг. Страдащите имат тремори, по правило, но те възникват само тогава, когато те стоят прави, обяснява доктор Янке: "Веднага щом човек започне да се движи, треморът изчезва". Тоест, както в случая с Меркел. 

Пълното излекуване на ортостатичния тремор е невъзможно. Но има медицински препарати, позволяващи успешно да се контролира болестта. Ще се наложи хапчета да се гълтат доживот: в случай на прекратяването на приема пристъпите ще се завърнат. 

С една дума, "доброжелателите" малко избързват, предричайки на Мамчето - стар прякор на Меркел, предсрочно пенсиониране. 

Превод и редакция: БЛИЦ