Имунологът и основател на компанията BioNTech, разработваща ваксина срещу COVID-19, Угур Сахин е разказал кога ще приключи пандемията от коронавирус, съобщава "Би Би Си".

Според мнението на лекаря, пандемията ще затихне до началото на следващата зима. Това ще се случи благодарение на повсеместното използване на ваксина. Благодарение на нея предаването на коронавируса между хората ще намалее само до 50%, но това ще доведе до снижаване на мащаба на пандемията.

Специалистът е отбелязал, че до началото на есента-зимата на 2021 г. ще е необходимо да се постигне високо ниво на ваксинация сред населението на света.

Вече ви съобщихме, че американската биотехнологична компания Moderna Inc заяви в понеделник, че експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с COVID-19 има ефективност от 94,5% въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване от "Фаза 3".

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer, което улеснява разпространението.

Превод и редакция: БЛИЦ