Руснакът Валерий Спиридонов е доброволец в първата в света трансплантация на човешка глава. Операцията е насрочена за декември.

Спиридонов страда от рядко генетично заболяване, което е и причина, за да се съгласи на тази операция.

Заболяването води до отслабване на мускулите, поради което Спиридонов от години е прикован на инвалидна количка. Руснакът вече изпитва затруднения и с дишането, тъй като заболяването е прогресиращо. Хората, страдащи от тази болест, умират рано – на около 20 години. Спиридонов обаче вече е на 31 г. и смята оцеляването си толкова дълго, като чудо.

„Мога да си движа ръцете, но съвсем малко. Това е доста ограничено движение”, коментира младият мъж. Въпреки тежкото си състояние, Спиридонов се радва на добър социален живот. „За мен всяка минута е много скъпа, затова се опитвам да работя колкото може повече, да правя повече полезни неща. Много от времето ми е посветено на това да облекча живота на хората”, допълни той в интервю за Нова телевизия.

„Готов съм да се подложа на тази революционна операция, след като добре се запознах с процедурата, както и нейната история. Важен е въпросът за срастването на гръбначния мозък на донора и рецепиента”, коментира той.

„Д-р Канаваро, който ще извърши процедурата, не ме е търсил. Аз се свързах с него, написах му писмо, в което му разказах за себе си  с предложение да участвам в този експеримент. В моето положение единственият начин за лечение е смяната на всички органи, на цялото тяло”, разказа Спиридонов в предаването „На кафе”.

„Разбира се, майка ми много се тревожи, но тя би искала да остана жив и ако има шанс за това, тя е готова да ме подкрепи”, допълни той.

Най-важното за подготовката за операцията е разработването на всички възможни сценарии, които можат да се случат по време на процедурата. Подготвя се и пациента чрез виртуална програма, която показва на рецепиента как ще се чувства с новото си тяло.

Операцията ще продължи 36 часа. В нея ще има включен мултидисциплинарен екип. След операцията  пациента ще бъде в състояние на кома. Донорът, чието тяло ще бъде използвано, трябва да е в мозъчна смърт, най-вероятно с някаква патология на мозъка. Ще се извърши охлаждане на тялото, за да се забави метаболизма, а след това ще бъдат съединени артериите.

Ключовит момент в тази операция е свързването на нервните тъкани с мозъка и предотвратяване на отхвърляне на тялото, обясни Спиридонов. При операцията ще бъде използван диамантен скалпел, тъй като разрезът трябва да е изключително тънък, за да може нервните окончания да зараснат много по-бързо от обичайното.


ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO