Ракията е традиционно българско силно алкохолно питие, характерно и за всички балкански народи, национална напитка за България и редица балкански страни, без което много потребители не сядат вечер на масата.

Приготвяна в домашни условия или в промишленото производство, тя първоначално представлява прозрачна течност, която може да добие жълтеникави до тъмни и почти кафяви нюанси по време на отлежаване в бъчви или с помощта на различни добавки.

Старите българи казвали, че ракията лекува всичко. И действително я използвали и за болно гърло – спомнете си компресите с ракия и пипер от детството, и за зъбобол – жабуренето облекчава болката, докато се чака часа за зъболекаря, и за разтривки при различни здравословни проблеми и при настинка, и за бягство от тъгата, лошото настроение и депресията, както и за дезинфекция.

Още факти за ракията и най-вече как влияе тя върху кръвното виж в zdrave.to.