Някои учени предлагат старостта да бъде обявена за болест. Нужно ли е това? Може ли държавата да предприеме мерки, които да се противопоставят на стареенето?

Предлагаме ви интервю в превод по тази тема със световноизвестния руски онколог-геронтолог проф. д-р Владимир Анисимов - президент на Геронтологичното общество при Руската академия на науките.

Как да се отървем от миризмата на старост на тялото?

- Проф. Анисимов, по данни на Световната здравна организация населението на повечето източноевропейски държави, в т.ч. на Руската федерация, старее по-бързо, отколкото в западните страни - така ли е?

- В развитите страни хората остаряват по-бавно, тъй като качеството на живот там е по-високо. В редица региони на света очакваната продължителност на живота прескочи вече 80 години и продължава да нараства. Вече не са рядкост столетниците, които водят активен начин на живот и продължават да работят, занимават се с наука и обществена дейност. А максималната продължителност на живота в развитите страни е фиксирана на ниво 122 години. 

И въпреки това според провежданите анкети голяма част от населението и в развитите страни предпочита да живее не повече от 75-80 години.

Защо това е така четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.