Колко е опасен глутенът и имате ли непоносимост към него
Най-много е в пшеницата, ръжта, ечемика и значително по-малко – в овеса
Беларуският професор Юрий Мараховский от години изучава болестите на стомашно-чревния тракт, а от 15 години завежда Катедрата по гастроентерология и нутрициология към Беларуската медицинска академия за следдипломно образование.
Вижте най-интересното от преводното интервю с проф. Мараховский.
- Проф. Мараховский, нима глутенът наистина е толкова опасен, както се говори, или това е някаква мода?
- Глутенът се съдържа в житните растения. Най-много е в пшеницата, ръжта, ечемика и значително по-малко – в овеса. Честотата на хората с непоносимост към глутена в Европа средно варира от 1 до 1,5%.
Колко е опасен глутенът и имате ли непоносимост към него, както и цялото интервю в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.
Последвайте ни