Лешниците са здравословни и вкусни ядки. В една шепа лешници (около 28 грама, или около 20 цели ядки) се съдържат 4.2 г протеин, 2.7 г фибри, 21% от препоръчителната дневна доза витамин Е, 12% магнезий, 24% мед, 87% манган, както и витамини от група В, фосфор, калий и цинк.

Лешникът е разпространен в Мала Азия и на Балканите. Като културно орехоплодно растение се отглежда от антични времена.

8 сигнали, които тялото ви изпраща, когато имате недостиг на витамини (СНИМКИ)

Лешниците подобряват здравословното състояние, карат кожата да сияе, засищат, имат страхотен вкус, а и са прекрасна добавка към салати и десерти.

Не забравяйте обаче, че колкото и да са полезни, има състояния, при които лешниците могат да ви навредят.

Кой не трябва да яде лешници научете на Zdrave.to