Учени от Imperial College London откриха, че увеличаването на приема на фолиева киселина, която се намира в някои зеленчуци може да намали риска от колоректален рак със 7%.

Онколог посочи храните, поддържащи работата на червата - перфектна

Резултатите са публикувани в The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN). В проучването са участвали над 70 хиляди души. Учените се опитаха да разберат как количеството фолиева киселина (витамин В9), консумирано ежедневно, влияе върху вероятността от развитие на рак на червата (колоректален рак).

Предишни изследвания показват, че всеки 260 микрограма фолиева киселина намалява риска от развитие на този вид рак със 7%. Това количество съответства на 65% от препоръчителния дневен прием на този витамин (400 микрограма).

В кои зеленчуци се съдържа фолиева киселина и трябва да се консумират научете на Zdrave.to