Салатата айсберг се превърна в една от най-популярните през последните години, въпреки че се смята за един от най-безполезните зеленчуци в кулинарния свят. Някой хора дори казват, че яденето на айсберг е все едно консумираш картон.
Всъщност това изобщо не е вярно. Айсбергът е представен за първи път на пазара през 1945 г. като първата салата, която е оцеляла при пътуване, без да изсъхне. Foodpanda подбра още любопитни факти за салатата, които не знаете:

- името „айсберг“ идва от факта, че този зеленчук е бил пренасян в камиони, пълни с лед, за да се забави изгниването;
- най-популярната салата с този зеленчук е салата „Айсберг“ и може да бъде открита във всеки ресторант;

И това е интересно: Вълшебната лековита пилешка супа - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

- салата айсберг съдържа по-ниска концентрация на витамини и минерали от другите сортове марули;
- салата айсберг има много ниско съдържание на калории;
- този зеленчук съдържа значително количество фолат, минерал, който е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти и други пренатални състояния;
- съдържа витамин А и витамин С;
- салата айсберг се препоръчва да бъде консумирана с кълнове и семена;
- салата „Айсберг“ е сред 5-те най-поръчвани салати в света.