Ново 20! Опаковките на бързите храни се оказват вредни за здравето, изпускат...
ПФАВ се използват в най-различни производства за водоустойчиви и трудно цапащи се опаковки, пожарогасителни материали и незалепващи кухненски съдове. Скорошни изследвания обаче предполагат връзка между ПФАВ и понижена фертилност, повишен риск от рак и проблеми с развитието при децата.
ПФАВ могат да мигрират и да замърсят храната и след консумация организмът трудно може да се освободи от тях, тъй че могат да се трупат в тялото с години.
И това е интересно: Хапвайте тези 5 храни, ако искате очите ви да са здрави - четете тази и още полезни новини на zdrave.to
„Тези химикали не са биоразградими – казва проф. Греъм Пийсли, един от авторите на изследването. – те не се разграждат естествено. Остават в околната среда за много дълго време.“
Токсичното натрупване на тези вещества се свързва с редица здравословни проблеми, включително заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с теглото и имунотоксичност при децата, както и рак на бъбреците и тестисите.
„Това е наистина устойчив химикал. Попада в кръвта, остава там и се натрупва. Има болести, които са свързани с неговото наличие, затова със сигурност не искаме подобни вещества в храната.“ – казва Пийсли.
В изследването са събрани проби от 27 американски заведения за бързо хранене, сред които Starbucks, Burger King, McDonald's, Jimmy Johns, Chipotle, Panera и Chick-Fil-A.
Последвайте ни
0 Коментара: