Те са вкусни сами по себе си, но ако ги комбинирате правилно по двойки, ще можете да усвоите по-пълноценно хранителни им вещества. Следвайки съветите на диетолозите, Мениджър нюз изброява комбинации от храни, които изглеждат създадени една за друга.

Ябълки и тъмен шоколад

Тази комбинация не може да се счита за традиционна, но си струва да се опита, защото ензимът катехол, който се съдържа в ябълките, и кверцетинът, който е антиоксидант, заедно правят чудеса: укрепват имунната система, стимулират активността на мозъка, подобряват сърдечната дейност и укрепват кръвоносните съдове. Дори намаляват риска от рак.

Овесена каша и прясно изцеден портокалов сок 

Овесената каша и портокаловият сок са отличен източник на феноли. Това означава, че те подобряват функционирането на храносмилателната система и помагат да се отървете от токсините.

И това е интересно: Забравете тези 10 храни на закуска - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Свинско и брюкселско зеле

Свинското е твърде мазно, за да се консумира всеки ден. Въпреки това, месото съдържа селен, който потиска растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле, което съдържа органичното вещество сулфорафан, повишаващо ефективността на селена до 13 пъти.

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в организма може да доведе до общо неразположение, умора, забавен метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Черният дроб е богато на желязо, а то се усвоява най-добре в съчетание с витамин С. Тук идват на помощ доматите - те съдържат аскорбинова киселина.

Магданоз и лимон

Магданозът идеално се съчетава с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в магданоза, помага за по-доброто абсорбиране на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за силна имунна система и добър метаболизъм.

Зеленчуци и плодове в кисело мляко

Изберете чисто кисело мляко. То има много калций, подобрява работата на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Добавяйки зеленчуци, като например моркови или целина, ще получите ястие, богато на много витамини. А влакната, съдържащи се в плодовете, ще помогнат на калция да се усвои по-добре.

Авокадо и спанак

Това е любимата двойка на диетолозите - в спанака се съдържа витамин A и лутеин, но за да окажат наистина благотворно влияние на организма, се нуждаем и от полезните растителни мазнини, намиращи се в авокадото. И тогава ефектът е гарантиран - работата на храносмилателната система ще се подобри значително.

Зелен чай с лимон

Зеленият чай с лимон утолява жаждата и ни дава енергия. Съдържа катехини, които са отговорни за дълголетието и силен имунитет. А ако добавите към него лимон, витамин C ще засили този ефект до няколко пъти.

Домати и зехтин

Това е много вкусна комбинация - всеки италианец ще ви го потвърди. Трябва да се отбележи, че италианците рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и това е обяснението. Ликопенът, който се съдържа в доматите, подобрява дейността на сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява възникването на атеросклероза и рак. И в комбинация с мазнини той се абсорбира от тялото много по-добре, отколкото без тях.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини, но е важно да се приготви правилно. Диетолозите са категорични: само варене или задушаване. Печенето във фурна или на скара може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Този нежелан ефект може да се избегне, като приготвите марината за предварителна обработка и добавите в нея розмарин. Билката подправка е полезна сама по себе си и е богата на антиоксиданти, а също предотвратява образуването на вредни вещества, докато месото се пече във фурната.