Експерти от Американския център за контрол и превенция на заболяванията установиха, че консумацията на прясно мляко е свързана с разпространението на антибиотично-резистентни инфекции, съобщава ArsTechnica.
Преди около две години в щата Колорадо са регистрирани 12 случая на инфекция с бактерията Campylobacter jejuni. Това е опасно, защото засяга стомашно-чревния тракт. Така че, поради влизането му в тялото, са възможни абсцеси и некроза.

Тогава САЩ забранили продажбата на прясно мляко, но някои фермери пренебрегнали този ред. Епидемията обхвала 171 ферми, докато само 91 от тях спрели да разпространяват мляко след предупреждението от страна на властите.

Проф. д-р Георги Момеков: С мляко антибиотиците спират да действат

Симптомите на заболяването включват треска, чревни спазми, повръщане и диария. Тези микроорганизми могат да бъдат намерени във вода и продукти, включително прясно мляко. Те са устойчиви на три антибиотици: тетрациклин, налидксинова киселина и ципрофлоксацин.

Превод: БЛИЦ