Уважаеми читатели, както знаете, информационна агенция „БЛИЦ”, в. „Доктор” и сайтът „Здравето” наскоро започнаха нова видеорубрика „Питай специалиста”. До 12 октомври можете да задавате вашите въпроси към проф. Михаил Боянов, д.м.н., ендокринолог, свързани със заболяването на щитовидната жлеза – синдром на Хашимото.

Видеоинтервюто ще можете да гледате на фейсбук страницата на сайта „Здравето”, както и на YouTube канала на Агенция „БЛИЦ” в избрано от вас време. Достъпът до видеата е безплатен и безсрочен, така че всеки, който се интересува от дадената тема, ще може да научи повече за всичко, което го вълнува и е важно за здравето му.

Проф. Боянов завършва медицина през 1993 г. във Висшия медицински институт – София. За кратко работи като терапевт в III Градска обединена болница - София. От 1994 г. досега работи в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Университетска болница „Александровска“. От 1995 г. е преподавател към Катедрата по вътрешни болести на Медицинския факултет, Медицински университет-София. Специализирал е вътрешни болести и ендокринология в Грац (Австрия), Кьолн (Германия) и Париж (Франция).

През 1998 г. придобива специалност по вътрешни болести, а през 2000 г. – по ендокринология и болести на обмяната. Двата му дисертационни труда (през 1998 г. за доктор по медицина и през 2008 г. за доктор на науките) са посветени на проблемите на измерването на костната плътност и остеопорозата. От 2007 г. е доцент, а от 2012 г. – професор към МУ-София.

Основните научнопрактически интереси на проф. Боянов са в областта на остеопорозата и костната метаболитна патология и болестите на щитовидната жлеза.

С изявения специалист ще коментираме темата за синдрома на Хашимото – изключително масово заболяване на щитовидната жлеза, засягащо все повече млади хора и от двата пола. Акценти на видеосрещата ни с проф. Боянов ще бъдат въпросите за скритите изяви на заболяването, правилната диагностика и начини за овладяване на състоянието, както и съвременни насоки за хранене на хората с хипофункция на щитовидната жлеза.

Въпросите си можете да задавате на фейсбук страницата Здравето, както и на имейлите [email protected] и [email protected]
Очакваме вашите въпроси най-късно до 12 октомври, за да можем да ги зададем на проф. Боянов.