Микровълновата фурна е любим електрически уред за повечето от нас и това е неоспорим факт! Тя е едно от удобствата на съвременната кухня.

Без микровълновата печка трудно можем да си представим ежедневието си. Микровълновите са невероятно прост и удобен вариант за приготвяне на храна за всички хора по света.


Микровълновата фурна е популярна в САЩ в продължение на повече от 30 години.

Но сега ние ще отговорим на един много важен въпрос – тези микровълнови печки полезен вариант ли са за приготвяне на храна? И отговорът на въпроса е – не, тъй като има много по-добри възможности, при които хранителните вещества ще останат в храната ви.

Микровълновата фурна се явява една от формите на нейонизиращо лъчение. За разлика от него, йонизиращото лъчение променя електромагната природа на атомите, или ги йонизира. Това променя начина, по който те си взаимодействат с другите атоми и молекули около тях. Рентгеновите лъчи, гама лъчите и ядрената медицина са видове йонизиращи лъчения. Вашата храна е вече наситена с високочестотни вълни от топлина, а някои хора твърдят, че това лъчение може да бъде вредно за вашето здраве. Както казахме, според изследването, микровълновите печки са опасни за


нашето здраве. 

Как микровълновите фурни приготвят храната?

Как работят микровълните фурни – ето какво трябва да знаете: под действие на променливия ток атомите променят своята полярност. Това създава триене, което води до загряване на храната.

С какво микровълновите фурни са опасни?

Експертите казват, че вътре в микровълновата фурна има 2 450 000 000 херца. И най-страшното е, че честотата, причиняваща вреда на човешкото тяло е 10 херца. Бъдете внимателни, никога не стойте в близост до работеща микровълнова печка. Вие няма да узнаете дали вашето тяло е засегнато от теча, докато поражението вече не е направено.

Какви са вредите за организма от микровълновата фурна?

. Тя причинява вродени дефекти.
. Води до развитието на рак.
. Причинява катаракта.
. Отслабва имунната ви система.
. Понижава устойчивостта на организма от вирусни и бактериални инфекции.
. Може да доведе до по-сериозни и тежки заболявания.

Какво прави микровълновата фурна с храната ни?

. Тя разрушава химичните и молекулните връзки.
. Много експерти по целия свят твърдят, че микровълновата изчерпва хранителните вещества от храната.
. Лъчението от микровълновата фурна разрушава и деформира молекулите на храната, създавайки опасни радиоактивни съединения.
. В микровълновата фурна майчината кърма губи 96% от своите антитела.
. Структурата на храните за кърмачета се променя, създавайки имунологични нарушения.

През 1992 година изследвали ефекта върху участници, които консумирали зеленчуци приготвени в микровълнова печка.

Те са изпитали следното:

. Бързо повишаване на нивото на холестерола.
. Понижаване на хемоглобина, което причинява анемия.
. Намаляване на белите кръвни клетки.
. Повишаване на левкоцитите (което говори за увреждане и отравяне на клетките).

Забележка : трябва да бъдете много внимателни и да сте наясно, че дори и микровълновата ви фурна да е напълно затворена, все още сте изложени на вредното въздействие на електромагнитните полета. Те могат да проникнат в човешкото тяло (именно това им свойство се използва при рентгеновите апарати), но може да предизвикат и сериозни здравословни проблеми.

За да сме честни, с помощта на микровълновите фурни можете да приготвите храната си по-бързо и по-удобно, отколкото с обикновените фурни, но хранителната стойност на консумираната храна и здравето на вашето семейство ще заплатят висока цена за тези удобства.