Кои са тези три обикновени неща, които трябва да направите днес, за да поддържате здравето на сърцето си в добра форма? Разбира се, струва си да добавим към диетата си продукти, които ще спомогнат за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система, но също така е важно да се научим да се отпуснем и да намалим стреса на ежедневието.

Направете от сега редица промени в начина си на живот с една доста конкретна цел: да подобрите здравето на сърцето.

Странното е, че ние сме склонни да пренебрегнем грижите на този прекрасен орган, който изпомпва кръв постоянно в центъра на гърдите ни.
Ние пренебрегваме здравето на сърцето, без даже да осъзнаваме това, което вършим. Например, ние водим преобладаващо заседнал начин на живот, ядем храни с транс мазнини, предпочитаме ястия с високо съдържание на наситени мазнини и други. Или пък стресът и безпокойството просто всеки ден разрушат жизненоважния баланс на този най-важен орган.

Всички ние е необходимо постоянно да си помним колко е важно да се грижим за сърцето, тъй като ако нашето тяло е отслабено или болно, то качество на живот може сериозно да бъде нарушено и това може да се случи на всяка възраст.

И това е полезно да се знае - Редовната закуска намалява риска от сърдечни болести - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Днес ви предлагаме да започнете с „малка революция“, която много ще подобри качеството на живота ви, тъй като ще мислите вече за сърцето си и неговото здраве. Трябва само да:

1 . Заменете маргарина със зехтин 
 Ако принадлежите на групата на тези хора, които обичат да започнат всеки ден с тост с маргарин и конфитюр, е време да промените този навик.
Вместо това, вземете зехтин с високо качество, в крайна сметка, той е идеално допълнение към закуската, обяда и вечерята. Освен това, си заслужава да спазвате и друг здравословен навик, напомнящ за средиземноморската диета, при която трябва да се готви със зехтин. Вашите обичайни ястия ще бъдат много по-полезни и вкусни.

2. Яжте риба поне 3 пъти седмично 
Ще бъде интересно да научите, че мазните риби, като риба тон, скумрия или херинга, са богати източници на Омега-3 мастни киселини. За разлика от месото, тези видове риба са много полезни за здравето на нашата сърдечносъдова система. Те съдържат калий, магнезий и ниацин – три компонента, които заедно с мастните киселини намаляват нивото на „лошия“ холестерол (LDL) и се грижат за здравето на артериите и сърцето.
 
3. Яжте овесени ядки за закуска 
Вероятно сте забелязали, че обсъждаме овесените много често: те са един от най-добрите продукти, които се грижат за здравето на сърцето. Овесът съдържа шест основни аминокиселини, богати на ненаситени мазнини и линолова киселина.  Той помага за регулирането на нивото на глюкозата и е богат на витамини (Е, В1, В2) и минерали (калций, желязо, цинк, фосфор и магнезий). Всички тези компоненти се грижат за сърцето ни и ни позволяват да започнем деня с максимална енергия.