Ако не се ограничи разпространението на COVID-19, той ще се превърне в ежегоден проблем. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР.

За разлика от предходните коронавируси този се разпространява по интензивно сред хората, обяви лекарят.

Той уточни, че все още не е ясно колко е висока смъртността от COVID-19, защото вирусът е много нов, но засега е 3%, което е по-висока смъртност от тази при грипните вируси.

„Трябва да имаме отговорно поведение и да спазваме правилата – да изпълняваме мерките, за да изгасим пандемията още сега. Хората трябва да си мият ръцете правилно –между пръстите и палецът отделно, и да спазват социална дистанция – да се избягват събирания на закрито, ръкувания и прегръдки“, каза д-р Симидчиев.

По думите му не трябва да се обсъжда дали едни или други мерки, като затварянето на кината и театрите, са уместни, а трябва да се спазват.Той даде пример със случващото се в Италия, където според него хората са недисциплинирани. Те действаха социално неотговорно по отношение на контактите и така се стигна до 133 смъртни случая за едни ден, уточни докторът.

Относно рецептите за предпазване от новия вирус той напомни, че все още няма научно доказани медикаменти срещу него и се работи по ваксина.