Росица Пандова-Йовкова е председател на Сдружение с нестопанска цел “Култура без граници”, което работи в две направления -  изкуство и култура; здраве и здравеопазване. В края на май Сдружението събра в Банкя лекари, родители, деца и млади хора с диабет тип 1 на четвъртото по ред Национално обучение по иновативно лечение на диабета. На срещата присъстваха специалисти от България, Нова Зеландия, Южна Корея, Украйна и Франция, за да почерпят опит от провеждането на подобен род обучения. За технологичните новости в областта на диабета разговаряме с Росица Пандова-Йовкова. 

9 ранни признаци на диабет тип 2, които не могат да бъдат пропуснати

- Г-жо Йовкова, какви специалисти обучаваха пациентите на Националното обучение по диабет в Банкя?

- Това двудневно обучение на деца и млади хора с диабет тип 1 премина в три модула - медицински, теоретичен и практически. Основнатата тема беше “Превенция на късните усложнения при диабета”. Лекторите от медицинската част бяха утвърдени имена от различни специалности, свързани с диабета и неговите усложнения - националният консултант по детска ендокринология проф. Стоева, националният консултант по офталмология проф. Петкова, ендокринологът проф. Константинова, неврологът проф. Литвиненко, ендокринологът доц. Савова, очният лекар гл. ас. д-р Велева и д-р Богданов, специализирал в Англия лечение на диабетно стъпало. Д-р Румен Богданов беше изключително полезен за пациентите със своите препоръки как да не стигат до усложнението диабетно стъпало. Имаше диалог между пациенти и лекари, дадоха се отговори на повечето важни за пациентите въпроси. 

5 грешки в диетата на диабетиците

Сред чуждестранните гости бяха Дейвид Нам от Корея и Джъстин Уокър от Нова Зеландия, които направиха презентации за въвеждането на технологиите в терапията на диабета по целия свят. Джъстин Уокър е диабетик от 30 години и е изпълнителен директор на една от големите фирми производителки на инсулинови помпи. На българския пазар има два типа инсулинови помпи. Ние акцентирахме на приложението AndroidAPS, което поддържа едната от помпите, защото тази система е лесна за инсталиране и употреба. 

С коя технология кръвната захар се контролира отлично четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.