Мислиш си, че разговорите за това, че Интернет ни прави по-глупави са дърташки бръщолевици? Оказва се, че това наистина е реална болест и тя се нарича вирус на цифровото слабоумие.
Лекарите са започнали да бият тревога още през 2007 година. Техните изследвания показаха, че с всяка година все повече деца страдат от разстройство на вниманието, загуба на памет, липса на самоконтрол и дори депресия.
 

Тези отклонения са характерни за децата на цифровото поколение, а симптомите на практика са същите, каквито са и при старческото слабоумие или сериозна черепно-мозъчна травма.    

Учените са пресметнали, че 7-годишно дете прекарва пред екрана на телевизора, таблета и телефона над година от своя живот. При това, че още 3 години отиват за сън и храна. А до навършването на 18 години детето губи в цифрови забавления над 4 години.  

Кой може да възрази, че в момента децата са доста по-способни, научават всичко в движение, а съвременните джаджи им помагат по-добре да се развиват. Само, че цифровите технологии навлязоха в нашия свят съвсем скоро, а мозъкът ни продължава да си е такъв, какъвто е бил и преди 1000 години. Той просто не е готов да обработва толкова много информация и да я превръща в знания.  


 
Все пак Интернет не трябва да се смята за световно зло. В мрежата може да се намери всякаква полезна информация. 

Нашият мозък може да се сравни с мускулите. За да се направи тялото идеално, са необходими правилни тренировки с дозирано натоварване. Ако без тренировка се опиташ да вдигнеш 100-килограмова щанга, то рискуваш да се инвалидизираш. 

Същото нещо се случва и с нашия мозък. Подлагайки детето на неограничен поток от информация, ние прости може да го счупим.  

Дори и мозъкът да се справи с потока от информация, това съвсем не означава, че детето ще стане по-умно. Представете си следната ситуация. Завел си детето в салона за фитнес, пълен с фитнес уреди и всякакъв друг инвентар. Искаш детето да е атлетично, но си го захвърлил насред тренажорите без да го научиш какво и как да прави. Ще може ли то да развие своето тяло?  

Сам прекрасно знаеш отговора на този въпрос.  

А все пак наред с умствените умения, трябва да се развиват и физическите способности. А това е беда в момента в целия свят. Според изследване на професора по психология Тани Бирон, от 1970 година насам радиуса на активност сред децата е намалял с 90%. Това означава, че децата са станали 10 пъти по-малко да си играят и разхождат на чист въздух.  


 
Има и друг проблем: Към интернет и видеоигрите сможеш да се пристрастиш. Те могат да бъдат сравнявани с наркотиците, които винаги са малко. На децата им е необходим хубав сън, а те не могат да се откъснат от любимите си играчки. Те не се наспиват, затова няма нищо учудващо в това, че на сутринта ги боли глава и те въобще не разбират онова, което им говори учителят.  

Все пак да не виним за всичко Интернет. На първо място са виновни родителите, за които е по-лесно да оставят пред мониторите децата и да не се притесняват, че ще си ожулят колената, играейки си пред блока. 

Навремето на децата им се е давало хляб, потопен в алкохол, за да спят и родителите да не се притесняват за тях. Сега вместо алкохол се използва Интернет, телевизора компютърните игри...

И по този начин над 90% от родителите несъзнателно правят децата си цифрови наркомани.  

Бъдете по-умни и помогнете на своето дете да се развива всестранно. Естествено, това ще изисква доста от вашето време. Личният пример също е много важен. Ако мама и тати прекарват цялото си време пред мониторите, детето ще прави като тях.  Източник: Офигенно 

Превод и редакция: БЛИЦ