Кръвните съсиреци са хубаво нещо. Ако се нараним, те са тези, които помагат на кръвта да се съсири, така че кървенето да спре. Но понякога се образуват кръвни съсиреци, чийто външен вид е нежелан и може да създаде здравословни проблеми и дори заплаха за живота.

Опасност от тромбоза

"Когато се образуват кръвни съсиреци в системата на дълбоките вени, те могат да бъдат болезнени и много опасни", казва Луис Наваро от Ню Йорк. Образуването на такива съсиреци се нарича дълбока венозна тромбоза. Кръвните съсиреци приличат на бетонни блокове, които блокират пътя за кръвопотока: създават задръствания в кръвоносната система и не позволяват на кръвта да достигне до желаните органи.

Ситуацията може да бъде допълнително усложнена, ако в белите дробове има кръвен съсирек. Това се нарича белодробна емболия и пречи на жизнените органи да получат необходимия кислород. Може дори да доведе до смърт. Ето защо е необходимо да се запознаете с някои признаци, на които хората често не обръщат внимание, въпреки че те могат да ни предупредят за риска от тромбоза.


Кои са 6-те ранни и дори неподозирани признаци за тромбоза, четете в zdrave.to