Червените великденски яйца може да провокират пристъп на астма, а жълтите да причинят гадене. Причините са вредните Е-та, които се съдържат в боите, предупреждава в. "Телеграф".

„Червените и жълтите бои за яйца са доста рискови“, каза Донка Байкова – диетолог и ръководител на Катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве към Софийския университет.

Червената боя съдържа Е-122, като тази добавка води до хиперактивност, астматични пристъпи и алергични реакции. Е-110 се съдържа в жълтата боя. То провокира изпотяване, гадене и повръщане.

Донка Байкова отбеляза, че същите тези Е-та, които се влагат в боите за яйца, са налични и в козунаците. Жълтата боя се използва за приготвяне на сладкия хляб, за да може производителите да пестят от жълтък.

„В боите за яйца не се използват натурални багрила, защото те не са толкова наситени и не издържат дълъг период от време“, каза Байкова, като отбеляза, че това е обяснението на производителите, когато ги попита защо използват изкуствените оцветители. Байкова препоръчва великденските яйца да се боядисват с натурални бои, които се правят от натурални багрила. Това е най-сигурният начин да се предпазим от алергични реакции.

Най-важното е да се проследи колко и какви са Е-тата, изписани на гърба на продукта. Е-102, Е-110 и Е-122 са едни от опасните оцветители, които се влагат в боите за яйца. Възможно е те да провокират астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Е-122 пък води и до хиперактивност. Е-110 може да ни донесе запушен нос, изпотяване, гадене и повръщане, че и нарушено храносмилане. Другите опасни Е-та са Е-131 и Е-133, които съответно са отговорни за нарушаването на работата на органите на стомашно-чревния тракт. Те също предизвикват алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.