Няколко са основните компонента, без които великденската трапеза не може да мине и най-предизвикателния сред тях е козунакът. Пълен с бадеми, орехи или стафиди, поръсен със захар или ядки - той задължително трябва да е вкусен и в големи количества.

Но за не толкова опитната домакиня приготвянето му не е лека задача, затова ви предлагаме няколко бързи подобрени бабини рецепти за великденски хляб.

Козунак с бадеми

Необходими продукти:
750 г брашно
4 яйца
150 мл прясно мляко
200 г захар + за поръсване
100 г краве масло
100 г свинска мас
200 г белени бадеми
2 портокала
30 г прясна мая
2 ванилии
1 яйце за намазване на тестото
масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 ч. л. от захарта, поръсва се с щипка брашно и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват с останалата захар.

Брашното се смесва с настърганата портокалова кора и ванилията. Прави се кладенче, в което се изсипват втасалата мая и разбитите яйца.

Замесва се тесто и към него, малко по малко, се добавят разтопените масло и мас.

Оставя се да втаса на топло, покрито с кърпа, след което се размесва и към него се добавят бадемите. Тестото се разделя на шест части.
Оформят се тънки фитили. Сплитат се на две плитки и се оставят да втасат в предварително намазана с масло тавичка.

Козунаците се намазват с разбито яйце, поръсват се със захар и се пекат на 150 градуса за 50 минути.

Козуначен венец

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунаци
6 яйца
300 г захар (+ за поръсване)
300 мл прясно мляко
150 г свинска мас
150 г тъмни стафиди
2 пакетчета суха мая
1 пакетче захар с аромат на ром
1 пакетче лимонови корички
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. сол

Великденски козуначете
 

Необходими продукти:

600 г брашно
170 г захар
150 г краве масло (със стайна температура)
90 г заквасена сметана
50 г захаросани плодове
40 г стафиди
150 мл топло прясно мляко (+ за мазане)
40 мл ром
3 яйца
2 жълтъка
1 кубче прясна мая (42 г)
1 с. л. бурбонска ванилова захар
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в рома. Брашното се смесва със захарта и бурбонската ванилова захар.

Добавят се разтворената в млякото мая, сметаната, яйцата, единият жълтък, настърганите цитрусови кори, захаросаните плодове и отцедените стафиди.

Замесва се тесто и се оставя да втаса. Размесва се с маслото и се оставя да втаса повторно.

След това се разделя на 5 топки и отново се оставя да втаса.

Топките се цепват на кръст и се мажат с разбит с мляко жълтък. След около 10 минути се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пекат около 30 минути.

Докато са още горещи, готовите козунаци се мажат отново с мляко и жълтък и се поръсват със захар.