Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщава „Ройтерс“.
 

Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 хил. смъртни случая всяка година.
 
„Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева.
 
И това е интересно: Падна още един голям мит за яйцата - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
 
Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти.
 
Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.
 
Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност.
 
Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях – с 28%.
 
Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием.
 
„Трансмазнините са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи”, заяви Франческо Бранка, ръководител на дирекция „Хранене за здраве и развитие” към СЗО.
 
Премахването на трансмазнините може да бъде постигнато до 5 години, тъй като процесът вече е в ход, убедени са от Световната здравна организация.
 
Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им.
 
СЗО настоява средно развитите и по-слабо развитите икономики да се включат в битката, добави още Бранка.