Около 3,4 процента от заразените с новия коронавирус са починали, много повече от жертвите на сезонния грип, които са под 1 процент. Това заяви вчера на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от Ройтерс.

"Covid-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза Гебрейсус.

Той призова хората по света да спрат да се презапасяват с маски и ръкавици, предаде Асошиейтед прес.

Гебрейсус изрази безпокойство, че новият коронавирус е довел до дефицит на предпазни средства, които са жизненоважни за медиците, борещи се срещу епидемията.

"Не можем да спрем Covid-19, без да защитим нашите здравни работници", добави той.

Броят на починалите от новия коронавирус в Италия достигна 79, предаде Ройтерс, като се позова на службата за гражданска защита.

Тя съобщи, че през последните 24 часа в страната са били регистрирани 27 смъртни случая.

Общият брой на заразените в Италия - най-тежко засегнатата от вируса държава в Европа - също е нараснал чувствително - до 2502 от 2036 вчера. 160 от заразените са напълно излекувани.

Първи смъртен случай от новия коронавирус бе потвърден в Испания, предаде Ройтерс, като се позовава на здравните власти.

Мъжът е починал още на 13 февруари в източната автономна област Валенсия. Направени след смъртта му тестове са установили, че той е бил заразен с вируса.

Британски гост в поставения под карантина хотел на испанския остров Тенерифе е бил диагностициран с новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на местните здравни власти.

Британецът, който е дал положителна проба снощи, досега не е бил държан в изолация в стаята си, тъй като не е имал никакви симптоми на инфекцията. През изминалата седмица в хотела с вируса бяха диагностицирани 10 човека - всички те от една и съща италианска туристическа група.

Общият брой на заразените в Испания надхвърля 150. По-голямата част от тях са в автономна област Мадрид.