Ароматът на тамян  лекува мъка, дава на човек чувството на спокойствие и сигурност. Освен това тамянът предотвратява разпространението на микроби във въздуха, водата и, най-важното е, в организма! Ето каква е тайната на това вещество, пише girl.bg.
Полезните свойства на тамяна

Библията ни дава рецептата за приготвяне на тамян и неговото използване: „Рече още Господ на Моисея: Вземи си аромати, – стакти, ониха, галбан, – тия аромати с чист ливан; по равни части да бъдат" 

Чист ливан – това е всъщност тамянът, смолата от много рядкото дърво Boswellia, което расте в Арабия.  Стакти – това е смирна от дърво от сем. Бурсерови (миро).

Галбан – ароматна смола, извлечена от определени сенниковоцветни азиатски растителни видове, главно Ferula galbaniflua; има обезболяващи, спазмолитични и диуретични свойства.  Ониха – това не е нищо друго, освен вид черупка от раковина на мекотело със спираловидна форма, което обитава Червено море. Стрита на прах, тя е била използвана в древната медицина.

И това е интересно: Магията на аронията! Тези 7 чудеса ще се случат с организма ви, ако я включите в диетата си - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Чрез смесването на тези компоненти учените са се опитали да определят свойствата на истинския  библейски тамян. Резултатите ги поразили: полученото вещество било мощен имуностимулатор!

Оказва се, че когато свещениците опушвали болните с тамян, пушекът, представляващ силите на светлината, изпълвал пространството на стаята. В медицински смисъл – убивал вируси и бактерии.

Най-малките частици, които попадат през белите дробове в тялото, имат невероятни ползи за здравето! B тамяновия дим се съдържат вещества, които гонят стреса, помагат да се справим с нервното изтощение, пристъпите на паника и безсъние.
Ароматът на тамян подобрява паметта.

През Средновековието арменският лекар Амирдолвалт пише: „Със своята гореща и суха природа тамянът укрепва ума и лекува забравата.“ Даоистите препоръчват тамян като средство за удължаване на живота.

В Русия с цел укрепване на здравето в старите манастири питейната вода била накисвана с тамян. С дим от тамян лекували пациенти, преследвани от демони. Тъй като тамянът, подобно на молитвата, в по-големи дози е лекарство за душата, а не само за тялото. Смолата при високи температури освобождава биокатализатори, които улесняват отваряне на съзнанието.

Древната мъдрост понякога ни оставя без думи! Ако ви е било интересно, споделете статията с приятели!