Учен от Украинската академия на науките е заявил, че чисто теоретично вирусът може да изчезне след известно време сам по себе си. Може да възникне мутация, която да доведе до смъртта на самия геном, съобщават световните издания. Разбира се, вероятността от такъв изход от събитията е изключително малка.

Засега ваксината е единствената защитна мярка, която действително ще бъде ефективна. Ако обаче говорим за дългосрочен план, може да се случи така, че вирусът да изчезне внезапно. Това отбелязва Сергей Комисаренко, директор на Института по биохимия "А. В. Паладин" към Национална академия на науките на Украйна.

Краят на епидемията от коронавирус може да бъде същият, както в случая с нейния събрат, SARS-1. През 2002 г. вирусът се появи внезапно и вече през 2004 г. на практика не остана нищо от него.

Има и друга теория, която е напълно противоположна на първата. Според нея, с течение на времето вирусът може да започне да се адаптира и да стане по-опасен. В момента коронавирусът активно се видоизменя: неговата заразност се увеличава, но нивото на опасност, за щастие, остава същото.

Ваксинацията ще помогне за намаляване на чувствителността на човешкия организъм към вируса, а пък по-нататъшното развитие не е под контрола на хората. Най-вероятният сценарий е, че щамът ще се появява от време на време, подобно на грипа, но хората вече ще имат ефективна защита.

Завръщането на хората към предишния им живот се очаква в края на 2021 година. През следващата година страните трябва да извършват масови ваксинации.